Melyiket válasszam?

Virtuális asszisztens, vagy irodai adminisztrátor, akit alkalmazzak?

„Virtuális asszisztens, vagy irodai adminisztrátor, akit alkalmazzak?”
– Fordulhat meg a cégvezető fejében jogosan a nagy kérdés.

Végre Magyarországon is egyre nagyobb szerephez jutnak a virtuális asszisztensek. Ez is, mint sok minden, először nyugaton jelent meg, de egyre gyorsabban Magyarországon is népszerűsödik. Annál is inkább, mert pénzt spórolhatnak velük a vállalatok.

Erről készítettem is egy példa kimutatást:

Irodai adminisztrátor és virtuális asszisztens összehasonlítása

A példában főként a pénzügyi összehasonlítás miatt állítottam egymás mellé a virtuális asszisztensi és az irodai adminisztrátori munkát. Ez nem feltétlenül életszerű, mert nem jellemző, hogy a cégvezető havi 100 órában egy virtuális asszisztenst fog megbízni. Annál is inkább, mivel ez az óraszám megbízási szerződés keretei között már a bújtatott foglalkoztatás benyomását keltheti.

Legfőbb szempontok, hogy ki az optimális választás:

Virtuális asszisztens választása

  • Ha csak időszakos többletfeladat akadt, ideális egy virtuális asszisztens megbízása.
  • Ha általában nincs annyi munka, hogy azt egy állandó alkalmazottal kelljen ellátni, akkor is egy VA lehet a megoldás.

Irodai adminisztrátor választása

  • Ha napi 8 órában van szükség adminisztrátor személyes jelenlétére, nyilván irodai adminisztrátort kell választani.
Virtuális asszisztens vagy irodai adminisztrátor

Másodlagos szempontok

Nem feltétlenül a következőkben felsorolt szempontok a döntőek, de nagy mértékben befolyásolhatják a választást.

Virtuális asszisztens megbízása esetén:

  • Nem kell fizetni irodai költségeket (bérleti díj, közüzemi díjak).
  • Csak a ténylegesen feladattal eltöltött időt kell fizetni. Nincsenek kávé-, mosdó-, egyéb szünetek. Ha óradíjas elszámolásban történik a megállapodás, a VA-k általában időmérő applikációt használnak. Persze projektáras elszámolásban is meg lehet egyezni.
  • A VA nem munkaviszonyban áll a megbízójával, így nem kell fizetni utána, amit egyébként a munkavállaló után kellene (bérek, járulékok, költségtérítés, jutalom, cafeteria). A VA saját maga intézi adózását.
  • Nem kell bajlódni a szabadságok kiadásával.
  • Nem a megrendelő eszközeit használja (számítógép, fénymásoló, nyomtató, szoftverek, internet és telefon előfizetés).
  • Nincs üzemorvosi költség.

Jó tudni…

A virtuális asszisztensnek megbízási díjat kell fizetni. Vele megbízási szerződést kötünk. A feladat elvégzése után teljesítés igazolás készül, ezután történhet a számlázás.

Az irodai adminisztrátornak munkabért kell fizetni. Ő az alkalmazásunkban áll.

Ha a komolyabb elköteleződés előtt kíváncsiak vagyunk rá, vajon milyen együtt dolgozni a kiszemeltünkkel, egy virtuális asszisztens esetén egyszerűbb dolgunk van. Vele köthetünk akár csak egyetlen egy projektre megbízási szerződést és akkor dolgozunk vele tovább, ha elképzelésünket sikerült megvalósítania.

Az irodai adminisztrátorral kötött munkaszerződés azonban már egy jelentősebb elköteleződés. Ebben az esetben – ha meg akarjuk ismerni a munkavállaló személyiségét, kvalitásait – vagy egy határozott idejű munkaszerződést kötünk a dolgozóval, vagy próbaidőt kötünk ki, melynek ideje alatt mind a munkavállaló, mind a munkáltató indoklási kötelezettség nélkül, azonnali hatállyal felmondhatja a munkaviszonyt.

Összefoglalás

Ez a cikk arra szolgál, hogy rávilágítsam a vezetőket, ha most készülnek munkaerőt keresni, akkor mérlegeljenek, hogy mire van pontosan szükségük.

A virtuális asszisztenseket egyébként nem csak cégvezetők/vállalkozók bízhatják meg, magánszemélyeknek is ugyanúgy segítséget nyújthatnak, mivel fő feladatuk a tehermentesítés. Ha magánszemély szeretne egy feladatot elvégeztetni, az ő helyes választása egyértelmű, hogy a virtuális asszisztens lesz. 

Ha felmerült benned a gondolat, hogy megbíznál egy virtuális asszisztenst, nyugodtan keress meg bármelyik elérhetőségemen.
Átbeszéljük, hogy miben tudnék Neked segíteni.
Az első konzultáció ingyenes és semmilyen kötelezettséggel nem jár.

Ha tetszett a cikk, kérlek lájkold a Facebook oldalam. Cserébe értékes tartalmakkal töltöm fel folyamatosan. Köszönöm 🙂