Virtuális asszisztens kiválasztása

Virtuális asszisztens kiválasztása

Ahogy már korábban is írtam, a virtuális asszisztencia végre Magyarországon is egyre inkább teret nyer magának. Nem olyan gyorsasággal, mint nyugaton, de a COVID-19 vírus is segítette térnyerését. Ha eljutunk arra a pontra, hogy mi is szeretnénk magunknak ilyen segítséget igénybe venni, hogy történjen a virtuális asszisztens kiválasztása?

Otthonról végzett munka

Egyre több vállalkozó küldi home office-ba dolgozóját és közben egyre több vezető rájön, hogy nem is olyan ördögtől való dolog ez az otthonról végeztetett munka. Sőt!

Persze sok munkaadó sajnos még mindig azt gondolja, ha nem tudja állandóan fürkészni a beosztottat, akkor valószínűleg nem is dolgozik. Pedig nem olyan nehéz leplezni a nem dolgozást. Egy leleményes munkavállaló, ha nagyon akarja, ezt a főnök közelében is meg tudja oldani.

Lényeg: a célszerűség!

Ne attól tegyük függővé, hogy hol dolgozzon az alkalmazottunk, hogy tudjuk-e állandóan figyelni. Gondoljuk át mi a célszerűbb a vállalkozásunk szempontjából és aszerint döntsünk.

Ha elhatároztuk, hogy egy virtuális asszisztens szolgáltatását vesszük igénybe, el is kell döntenünk, kit válasszunk.

Lassan odáig jutunk az online vállalkozástámogatók kapcsán, mint amit sok férfi érez, amikor elküldi őt a feleség bevásárolni: NAGYON SOK A VÁLASZTÉK, inkább bele sem kezdek, mert úgysincs időm (meg persze kedvem 🙂 ) válogatni.

férfi vásárol

Egy kis segítség, hogy sikerüljön a megfelelő virtuális asszisztens kiválasztása

Ha a virtuális asszisztensek világában szeretnénk eligazodni, kezdjük rögtön azzal, hogy összeszedjük azokat a feladatokat, vagy csak egyetlen feladatot, amivel a leendő virtuális asszisztensünket megbíznánk. Ezt alaposan gondoljuk át, hiszen innen kell kiindulnunk.

Ha ez egy speciálisabb szakterület (pl.: szövegírás, keresőoptimalizálás, online marketing, könyvelés), akkor mindjárt szűkíthetjük is a kört. Ekkor nem is igazán virtuális asszisztensre van szükségünk. Ezek a munkák már egy külön szakma, vagy legalábbis már annak határát feszegetik.

Ilyenkor érdemesebb lehet megkeresni az adott terület képviselőjét, aki profin elvégzi a feladatot (igaz – valószínűbb, hogy – magasabb árazással).

A virtuális asszisztensek feladata

A virtuális asszisztensek főként általános asszisztensi és személyi asszisztensi feladatokat látnak el. Illetve, számos VA speciálisabb munkákat is el tud végezni. Így az sincs kőbe vésve, hogy pl. szövegíráshoz csak kifejezetten szövegíró érthet.

Leginkább nők választják maguknak ezt a szakmát, de elvétve férfiakat is találunk közöttük. A Virtuális Asszisztensek Magyarországon által készített 2020. decemberi önkéntes felmérés alapján láthatjuk, hogy a magyarországi VA piacot csak 8,3%-ban képviselik férfiak.

Azt tartsuk végig szem előtt, hogy a leendő virtuális asszisztens kiválasztása mindenképp a szerint történjen, hogy minél inkább tehermentesíteni tudjon. Olyan személyt kell választanunk, aki minél több munkát át tud tőlünk vállalni.

online asszisztens iroda

A virtuális asszisztens kiválasztása nem történhet meg felületei átnézése nélkül

Ha valóban egy VA, akit mi keresünk, akkor mindenképp nézzük át a weboldalát, blogbejegyzéseit, közösségi média felületeit:

Ezek tartalmából rengeteg dolog leszűrhető. Megtudhatjuk miről és milyen stílusban kommunikál.

A LinkedIn egy szakmai közösségi hálózat. Ezen a platformon, ha szerencsénk van, feltűntet tanulmányairól, korábbi munkahelyeiről számos információt.

Nem mindegyik virtuális asszisztens tartja fontosnak egy weboldal üzemeltetését, így azt nem mindenkinél fogsz találni. Én, a magam részéről, alapvetőnek tartottam.

Az első konzultáció

Sokaknál az első konzultáció ingyenes. Használjuk ezt ki! Ekkor sok minden kiderül. Itt le tudod tesztelni például, hogy egyáltalán utána nézett-e a cégednek, hogy felkészülten beszélhessen Veled. Figyeld meg érdeklődő-e a feladatokkal kapcsolatban.

Egyeztethettek Skype-os vagy egyéb videóhívást is, így kicsit személyesebb tud lenni az első beszélgetés.

Azt mindenképp tisztázd le vele, hogy hivatalosan végzi-e a munkáját, tud-e számlát adni, rendelkezik-e megfelelő adatkezelési szabályzattal? Ezek mind nagyon lényegesek!

virtuális asszisztens kiválasztása

Végül pedig…

Jöjjön egy nagyon fontos szó, ami nagyban segíteni fog a választásban. Ez nem más, mint a SZIMPÁTIA. Ha megérzésünk azt súgja, hogy nekem ő a szimpatikus, hát VÁLASSZUK ŐT!

Ez nem egy életre szóló elköteleződés (persze az is lehet belőle). Nem kell hónapokra, évekre előre megírni a megbízási szerződést. Lehet akár csak egy projektmunkára is megkötni.

A puding próbája az evés!

Hát jó étvágyat! 🙂
Kívánom, hogy sikerüljön a megfelelő virtuális asszisztens kiválasztása!

Nézd át az én weboldalam is, hátha én leszek az a virtuális asszisztens… 😉

Remélem tudtam Neked segíteni!

Anikó