Kategóriák
Virtuális asszisztencia

Virtuális asszisztens kiválasztása

Segítség a virtuális asszisztensek rengetegében eligazodni.

Ahogy már korábban is írtam, a virtuális asszisztencia végre Magyarországon is egyre inkább teret nyer magának. Nem olyan gyorsasággal, mint nyugaton, de a COVID-19 vírus is segítette térnyerését.

Egyre több vállalkozó küldi home office-ba dolgozóját és közben egyre több vezető rájön, hogy nem is olyan ördögtől való dolog ez az otthonról végeztetett munka. Sőt!

Persze sok vezető sajnos még mindig azt gondolja, ha nem tudja állandóan fürkészni a beosztottat, akkor valószínűleg nem is dolgozik. Pedig nem olyan nehéz leplezni a nem dolgozást. Egy leleményes munkavállaló, ha nagyon akarja, ezt a főnök közelében is meg tudja oldani.

Ne attól tegyük függővé, hogy hol dolgozzon az alkalmazottunk, hogy tudjuk-e állandóan figyelni. Gondoljuk át mi a célszerűbb a vállalkozásunk szempontjából és aszerint döntsünk.

Ha elhatároztuk, hogy egy virtuális asszisztens szolgáltatását vesszük igénybe, el is kell döntenünk, kit válasszunk.

Lassan odáig jutunk az online vállalkozástámogatók kapcsán, mint amit sok férfi érez egy ruházati boltba belépve: NAGYON SOK A VÁLASZTÉK, inkább menjünk innen, mert úgysincs időm (meg persze kedve 🙂 ) válogatni.

Egy kis segítség, hogy sikerüljön a megfelelő virtuális asszisztens kiválasztása:

Ha a virtuális asszisztensek világában szeretnénk eligazodni, kezdjük rögtön azzal, hogy összeszedjük azokat a feladatokat, vagy csak egyetlen feladatot, amivel a leendő virtuális asszisztensünket megbíznánk. Alaposan gondoljuk át.

Ha ez egy speciálisabb szakterület (pl.: szövegírás, keresőoptimalizálás, online marketing, könyvelés), akkor mindjárt szűkíthetjük is a kört. Ekkor nem is igazán virtuális asszisztensre van szükségünk. Ezek a munkák már egy külön szakma, vagy legalábbis már annak határát feszegetik.

Ilyenkor érdemesebb lehet megkeresni az adott terület képviselőjét, aki profin elvégzi a feladatot (igaz – valószínűbb, hogy – magasabb árazással).

A virtuális asszisztensek általános asszisztensi és személyi asszisztensi feladatokat látnak el. Leginkább nők választják maguknak ezt a szakmát, de férfiakat is találunk közöttük.

Ha valóban egy VA, akit mi keresünk, akkor mindenképp nézzük át a weboldalát, blogbejegyzéseit, közösségi média felületeit:

Ezek tartalmából rengeteg dolog leszűrhető. Megtudhatjuk mikről és milyen stílusban kommunikál. A LinkedIn egy szakmai közösségi hálózat. Ezen a platformon, ha szerencsénk van, feltűntet tanulmányairól, korábbi munkahelyeiről számos információt.

Nem mindegyik virtuális asszisztens tartja fontosnak egy weboldal üzemeltetését, így nem mindenkinél fogsz találni. Én, a magam részéről, alapvetőnek tartottam.

Sokaknál az első konzultáció ingyenes. Használjuk ezt ki! Ekkor sok minden kiderül. Itt le tudod tesztelni például, hogy egyáltalán utána nézett-e a cégednek, hogy felkészülten beszélhessen Veled. Figyeld meg érdeklődő-e a feladatokkal kapcsolatban.

virtuális asszisztens kiválasztása

Egyeztethettek Skype-os vagy egyéb videóhívást is, így kicsit személyesebb tud lenni az első beszélgetés.

Azt mindenképp tisztázd le vele, hogy hivatalosan végzi-e a munkáját, rendelkezik-e megfelelő adatkezelési szabályzattal. Ezek mind nagyon lényegesek!

Végül pedig…

Jöjjön egy nagyon fontos szó, ami nagyban segíteni fog a választásban. Ez nem más, mint a SZIMPÁTIA. Ha megérzésünk azt súgja, hogy nekem ő a szimpatikus, hát VÁLASSZUK ŐT!

Ez nem egy életre szóló elköteleződés (persze az is lehet belőle). Nem kell hónapokra, évekre előre megírni a megbízási szerződést. Lehet akár csak egy projektmunkára is megkötni.

A puding próbája az evés! Hát jó étvágyat! 🙂
Kívánom, hogy sikerüljön a megfelelő virtuális asszisztens kiválasztása!

Nézd át az én weboldalam is, hátha én leszek az a virtuális asszisztens… 😉

Remélem tudtam segíteni!

Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük