Tárhely és domain név

Hogyan válassz megfelelő tárhelyet és domaint?

Ha online vállalkozás indításán gondolkodsz, akkor előbb-utóbb szükséged lesz egy weboldalra. Manapság rengeteg különböző online felületen kerülhetsz a potenciális ügyfelek elé, de egy saját website megléte továbbra is megkerülhetetlen feltétel.

A weboldal lesz a vállalkozásod online központja. Egy olyan elem, ahol az érdeklődők több információt kaphatnak rólad és arról, amit kínálsz nekik. Ide csatlakoznak az olyan egyéb felületek, mint a közösségi média profiljaid, de akár értékesíthetsz is a weblapodon keresztül.

Ha azt szeretnéd, hogy a weboldalad egy stabil pontja legyen a vállalkozásodnak, melyre a későbbiekben felépítheted a marketing tevékenységedet, akkor már az elején érdemes időt szánni a kapcsolódó döntések meghozatalára.

Ilyen döntés a megfelelő tárhely és domain cím kiválasztása. Egy megfelelő tárhely biztosítja, hogy a weboldalad zökkenőmentesen elérhető legyen a nap 24 órájában. Egy jól megválasztott domain pedig segít a márkaépítésben és megkönnyíti a kapcsolatfelvételt.

Ebben a cikkben néhány tanácsot adok ahhoz, hogy jobb döntéseket tudj majd hozni. Kezdjünk is bele!

A tárhelyek típusai

Weboldal készítést követően az elkészült weblapot tárolnod kell valahol, hogy a látogatók mindig elérhessék azt a világ bármely pontjáról. Ennek a legegyszerűbb módja, ha választasz egy szimpatikus tárhelyszolgáltatót és évi néhány ezer forintos díjért bérelsz egy tárhelyet.

Ha elkezdtél tárhelyek után keresni, akkor valószínűleg találkoztál azzal a jelenséggel, hogy többféle tárhely típus közül is választhatsz. Alapvetően négy kategória van, amit számításba vehetsz, nézzük ezeket:

Osztott tárhely

Ez a legalapvetőbb és legolcsóbb megoldás. A tárhely szerver egy szeletét bérled ki. Itt tárolhatod a weboldalad, azonban másokkal kell osztoznod a szerver rendelkezésre álló erőforrásain.

VPS, azaz virtuális szerver

Ez már egy fokkal komolyabb megoldás. Itt is a tárhely egy adott szeletét kapod meg, de dedikált erőforrások állnak rendelkezésedre, így nem kell senkivel sem osztozkodnod.

Dedikált szerver

Dedikált szerver esetén egy teljes szerver összes erőforrása a tiéd. Ez már egy egészen más kategória, csak hozzáértő felhasználóknak ajánlott, mivel itt minden technikai beállítást az előfizetőnek kell elvégeznie.

Menedzselt tárhely

Ez jellemzően olyan dedikált tárhelyet jelent, ahol a technikai feladatokat megoldja helyetted egy szolgáltató. Tehát itt egy egész szerver kapacitása rendelkezésedre áll, anélkül, hogy menedzselned kellene azt.

Mindent összevetve az induláshoz elég egy kisebb osztott tárhely, a legtöbb esetben kezdetkor nincs szükség komolyabb megoldásra. Érdemes viszont olyan szolgáltatót keresned, ahol a többi lehetőség is nyitva áll számodra, így, ha a weboldaladnak több erőforrásra van szüksége, akkor különösebb probléma nélkül válthatsz előfizetési csomagot.

Tárhelyszolgáltatás

Mi alapján válassz tárhelyet?

Nincs két egyforma vállalkozás, mindenki számára más tényezők fognak nagyobb súllyal számítani a döntés során, azonban van néhány szempont, amit mindig érdemes figyelembe venni. Mutatom őket!

Mekkora tárhelyre lesz szükséged?

Ha tudod, hogy sok képi, videós, vagy egyéb nagyobb tárhelyet igénylő tartalmat fogsz feltölteni, akkor érdemes egy nagyobb csomagot kiválasztani. Egy egyszerűbb blog, vagy üzleti bemutatkozó oldal esetén egy néhány gigabyte-os tárhely hosszú időre elég lehet.

Mekkora forgalomra számítasz?

Érdemes felmérni, hogy mennyi látogatód lesz az első időszakban. Ha valamilyen oknál fogva, már a kezdetektől napi több száz, vagy ezer látogatóra számítasz, akkor érdemes ehhez mért erőforrásokat keresni.

Mekkora összeget tudsz rááldozni?

Kezdő online vállalkozások számára egy évi néhány ezer forintba kerülő osztott tárhely bőven elegendő lehet. Ettől függetlenül érdemes végiggondolni, hogy mi az-az összeg, amit rá tudsz szánni havonta/évente a szolgáltatásra, ezzel is szűkítve a lehetőségek körét.

Milyen ügyfélszolgálattal lennél elégedett?

A nagyobb, ismertebb szolgáltatóknál az ügyfélszolgálattal nem lesz problémád. Viszont érdemes vásárlás előtt megnézni, hogy ki az, aki mondjuk 0-24-es telefonos szolgálatot, vagy élő chates lehetőséget biztosít.

A rendelkezésre állás kérdése

A rendelkezésre állás mutatószám jelzi, hogy adott évben, adott szolgáltatás mennyi időre volt elérhető/elérhetetlen. 100%-os rendelkezésre állás nincs, hiszen szerver és weboldal karbantartások mindig előfordulnak. Minél magasabb ez a szám, annál kevésbé fordulnak elő leállást okozó problémák a szolgáltatónál.

A biztonság fontossága

Fontos, hogy az online térben biztonságban legyen a weblapod. A biztonság megteremtésében a szolgáltatónak nagyon fontos szerepe van. Nézd meg az ajánlatokban, hogy milyen extra biztonsági szolgáltatásokat nyújtanak az egyes csomagok (SSL, malware figyelés, stb.) és dönts igényeid szerint.

Cpanel-tárhely

Tippek a megfelelő domain kiválasztásához

A tárhely mellett egy domainre is szükséged lesz. Ezen a címen keresztül fogják a böngészők elérni a weboldalad. Ezt fogják a látogatók megjegyezni, így nem csak technikai szükséglet, hanem fontos eleme a márkádnak is.

Általában a tárhely és domain megvásárlása kéz a kézben jár, jellemzően ugyanannál a szolgáltatónál szokás megvenni őket. Így, ha megvan a szimpatikus tárhelyszolgáltató, akkor érdemes megnézni, hogy domaint is vásárolhatsz-e tőlük (szinte biztosan van rá lehetőség).

A domain kiválasztása kritikus pont egy vállalkozás életében. Míg tárhelyet viszonylag könnyen cserélhetsz, domain nevet általában nagy nehézségek árán tudsz csak módosítani. Arról nem is beszélve, hogy egy domain csere általában negatív hatással van a keresőoptimalizálási törekvéseidre és a márkaértéket is rombolja, ha egy megszokott domain helyett egy újra váltasz.

Nézzünk néhány tippet, hogy jobban menjen a mérlegelés.

Legfelső szintű domain

A legfelső szintű domain a domain cím utolsó tagja. Ilyen például a .com, vagy a .hu végződés. Nem ez fog nehézséget okozni a döntés során, hiszen Magyarországon a .hu és a .com is eléggé elterjedt. Viszont, ha ezek nem érhetőek el, akkor meg kell fontolnod, hogy más végződés után nézel, például: .eu, vagy egy másik cím mellett döntesz.

domain név

Második szintű domain

Ez a domain végződés előtt álló tagot jelenti. tehát ami a .com, vagy .hu előtt áll az ide tartozik. Valószínűleg ennek a kitalálása fog kihívást jelenteni, úgyhogy nézzünk néhány támpontot.

Márkázás

Ahogyan a bejegyzésben már többször felhívtam rá a figyelmet, a domain meghatározó eleme lesz a márkádnak. A domain címed a vállalkozás növekedésével egyre többen fogják megjegyezni. Válassz egy, a tömegből kiemelkedő, de könnyen megjegyezhető és a vállalkozásod tevékenységéhez, céljához, missziójához illeszkedő nevet.

Nyelvtani tényezők

Fontos, hogy könnyen betűzhető legyen a cím, hiszen, ha nem hasonlít az írásmód a kiejtéshez, illetve nyelvtanilag komplex a felépítése, akkor nehéz lesz azoknak elérnie az oldalad, akik direkt módon kívánják azt megtekinteni.

Érdemes a könnyű kiejtésre is odafigyelni. Ha valaki egy beszélgetés során szeretné megosztani a címed másokkal, az értékelni fogja, ha nem egy nyelvtörőszerű domain címet kell kimondania.

Kiemelném a különleges karakterek használatát, ezek az írásmódot és a kiejtést is megnehezítik. Itt elsősorban a számnevekre kell gondolni. Érdemes őket hanyagolni.

Ne skatulyázd be magad

Lehet, hogy a vállalkozásod indulásakor csak egyféle tevékenységet végzel, vagy egy szűk csoport számára értékesítesz. A későbbiekben azonban ez változhat. Egy túlzottan specifikus név később akár még hátrányos is lehet.

Jogi szempontok

Olyan nevet nem érdemes választani, ami túlzottan hasonlít egy közismerten védett márkanévhez. Mások márkaneveinek felhasználását pedig érdemes teljesen elfelejteni. Felesleges emiatt bevállalni egy esetleges jogi procedúrát, aminek a végén úgyis a márkanév tulajdonosának javára döntenek.

Összefoglalva

Remélem sikerült néhány támpontot adnom ahhoz, hogy ezt a két fontos döntést meg tudd hozni. Ne feledd, ezek a döntések hosszú távon meghatározzák majd az üzletmeneted, szánj rájuk időt, vizsgáld meg a lehetőségeid és válassz megfontoltan!

weboldal

A cikk írója:
Szűcs Máté, marketingstratéga

Ahol felkeresheted Mátét:
features.hu

hello@features.hu