A munka és a magánélet egyensúlya

Munka és magánélet egyensúlya

A munka és a magánélet egyensúlya.
Számos embernek jelent gondot ennek megteremtése.

Szembe kell néznünk vele, hogy limitált idő áll naponta rendelkezésünkre, hogy ellássuk munkahelyi feladatainkat, otthoni elintéznivalóinkat és persze jusson idő a kikapcsolódásra is.

Túl sok idő a munkahelyen károsíthatja az egészséget és az emberi kapcsolatokat. És persze, ha utóbbiak károsodnak, ez kihatással lesz a munkahelyi aktivitásunkra is.

Mindenkinél más, hogy az adott tevékenységből mennyire van szüksége az egyensúly megteremtéséhez. Bízzuk ezt megérzésünkre.

Ha úgy érezzük, szükségünk lenne egy kis szünetre, hát szakítsunk rá időt. Meglátjuk, utána sokkal produktívabbak leszünk.

egyensúly – harmónia – összhang – kiegyensúlyozottság

Még e szavak kiejtése is megnyugtató. Nem hogy megélni ezt az állapotot.

És ugyanúgy a fordítottja is igaz:

„Semmi sem olyan kegyetlen, mint az egyensúly felborulása.” /Victor Hugo/

Az előttünk álló rengeteg teendő miatt, a szabadidős tevékenységeket, a családdal töltött pillanatokat, az önfejlesztésre szánt időt is hajlamosak vagyunk kipipálandó feladattá alakítani. Ezzel sajnos elvesszük a lehetőségét, hogy valóban élvezzük ezeket.

Hagyjunk magunknak időt arra, hogy agyunk pihenő üzemmódra kapcsolhasson. Ne elvégzendő feladatokként tekintsünk rájuk.

A munka és a magánélet egyensúlya az egészségünket is befolyásolja. Ne a munka töltse be a domináns szerepet az életedben. Ez súlyos szellemi következményekkel is járhat. Ilyen a kiégés (burnout) is.
A WHO nemrég felvette a betegségek listájára.

A munka és magánélet egyensúlya eléréséhez szeretnék megosztani Veled néhány tippet:

Hagyd a munkát a munkahelyen!

Segíthet ebben, hogy mielőtt elhagyjuk a munkahelyet, leírjuk magunknak, hogy másnapra milyen feladatokat tervezünk. Ha ezt megtesszük, kevésbé fog később azon kattogni az agyunk, hogy mik a holnapi teendők, azokat hogyan valósítsuk meg. És persze ez is, fordítva is igaz. A munkahelyen ne az otthoni gondokon töprengjünk. Mindennek megvan a maga helye és ideje.

Szakíts időt a pihenésre!

Ha nem pihened ki magad kellőképpen, romlani fog a koncentrációs képességed, több hibát fogsz véteni. Ne gondold azt, hogy elpocsékolod az időt, amit alvásra szánsz. Ha frissen, kipihenten dolgozol, az a munkád minőségén is meg fog látszani, a hangulatod is sokkal jobb lesz.

Sportolj!

Ezt nem kell bizonygatni. Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy a sportolásnak megannyi kedvező hatása van az egészségünkre. Plusz, ha levezeted a felgyülemlett energiáidat, a kollégákkal, beosztottakkal szemben sem leszel olyan ingerlékeny.

Ne hagyd, hogy a közösségi média felületei időrabló szörnyekké váljanak!

Amíg egy kis munka közötti szusszanásra, tájékozódásra használod a social mediát nem válik az ellenségeddé. De, amint azon kapod magad, hogy napi több órát pörgeted az ujjad a képernyőn, az már igencsak az értékes perceidet rabolja.

Merj segítséget kérni és elfogadni!

Ha vezető vagy, tanuld meg kiadni a feladatokat!
Ha vannak beosztottjaid, adj ki minél több olyan feladatot, amit ők is el tudnak végezni. Ha nincs olyan munkavállalód, aki az adminisztratív munkával tudna foglalkozni, bízz meg egy virtuális asszisztenst! Segít Téged tehermentesíteni, hogy Te 100%-osan a céged vezetésére tudj koncentrálni és ne kelljen még az adminisztratív munkával is Neked bajlódni.

Rettegsz tőle mennyi levél vár Rád a postafiókodban hétfőn, vagy akár egy nyaralás után? Lehet, hogy eszünkbe sem jutna, de pl. a céges e-mailek figyelésének, kezelésének kiszervezésével is rengeteg időnk felszabadul. Akár csak kifejezetten ezt a feladatot is rábízhatod egy virtuális asszisztensre.

Én is vállalok általános, illetve személyi asszisztenciát, amivel meg tudom könnyíteni az életed. Néhányat – a teljesség igénye nélkül – engedj meg, hogy felsoroljak:

 • partnerekkel történő egyeztetések e-mailen / telefonon
 • kimutatások, elszámolások készítése
 • nyilvántartások vezetése
 • táblázatok szerkesztése
 • prezentációk készítése
 • szöveg gépelése írott anyagból, vagy hanganyag alapján
 • internetes adatgyűjtés, jogtiszta képek gyűjtése
 • állásra jelentkező pályázatok összegyűjtése, előszűrése
 • adatrögzítés
 • e-mailek kezelése
 • naptárkezelés, határidők egyeztetése

Keress bizalommal:

(Az első konzultáció ingyenes.)

Kiskó Anikó
virtuális asszisztens