céges ajándék

5+1 tipp céges ajándék, év végi ajándék kiválasztásához

Legjelentősebb ünnepeink közé tartozik a karácsony. Kell, illik, szokás ajándékozni ilyenkor az üzleti életben? Ha igen, milyen a megfelelő céges ajándék? Milyen a sikeres év végi ajándék?

Ha nem is karácsony alkalmával, de az év vége közeledtével megköszönhetjük kiemelt üzleti partnereinknek, illetve munkatársainknak az egész éves közös munkát.

Az ajándék azt jelképezi, hogy gondolunk arra, akinek adjuk. Figyelmességet árul el rólunk.

Nem mellesleg, a céges ajándék egy igen hatékony marketing eszköz is, mivel vállalati kapcsolataink erősítését is nagyban segíti.

December 1-től már lehet boldog ünnepeket kívánni. Különösen akkor érdemes ezt ilyen korán megkezdeni, ha nem szeretnénk, hogy a mi ajándékunk „elvesszen” mások ajándékai, üdvözletei között.

Amikre céges ajándék választása során érdemes odafigyelni:

1. Ajándék értéke

Nem az a lényeg, hogy minél drágább legyen az ajándék. Az odafigyelés a fontos, hogy törődünk a másikkal.

Annál inkább értékes lesz az ajándék, minél nagyobb törődéssel, megfontolással választjuk azt ki. A másik fél így érezni fogja, hogy nem az utolsó pillanatban jutott eszünkbe.

A másik ok, amiért ne adjunk túlontúl értékes ajándékot, mert ezzel a lekötelezés látszatát kelthetjük. Azt gondolhatja a megajándékozott, hogy várunk tőle cserébe valamit.

2. Nevek figyelmes összegyűjtése

Ne felejtsük el többször átgondolni, hogy biztos felsoroltunk-e mindenkit a listánkon. Emellett az is nagyon fontos, hogy mindenkinek helyesen írjuk a nevét, amennyiben a megajándékozott fél azt látni fogja.

Mindenki joggal várja el, hogy nevét, titulusát pontosan jegyezzék meg. Ha rosszul írod, biztos lehetsz benne, hogy örök fekete pontot fogsz ezzel szerezni.

3. Ajándék, vagy üdvözlőlap?

Ahogy már az első pontban is szerepel, nem az a lényeg, hogy az ajándék drága legyen. Egy gondosan kiválasztott üdvözlőlap is elég, hogy figyelmességet mutassunk a másik ember iránt.

Viszont, ha az ajándék mellett döntünk inkább, akkor is tegyünk mellé üdvözlőlapot.

Amennyiben van az üdvözlőlapon előre nyomtatott jókívánság, emellé még írjunk pár kedves sort, de legalábbis írjuk alá.

Ha nincs elég keret az ajándék finanszírozására, akkor inkább az üdvözlőlap mellett döntsünk. Semmiképp se válasszunk olcsó, silány ajándékot.

4. Az ajándékozás ne cégünk reklámozására szolgáljon

Amit konferenciákon, bemutatókon még szóró ajándékként osztogattunk, azt most ne lőjük el, mint céges ajándék.

Az természetesen rendben van, ha pl. egy igényes tollat, vagy határidőnaplót adunk, amin csak diszkréten szerepel cégünk logója.

5. A céges ajándék nem személyes ajándék

Akármennyire is jóban vagyunk, közvetlen kapcsolatban állunk a megajándékozottal, vegyük figyelembe, ez céges ajándék. Ne ajándékozzunk túl személyeset, túl intimet.

Tartsuk tiszteletben az üzleti ajándékozás szabályait. Lehet, hogy egy kicsit furcsán hangzik, de ilyen „nem illik” kategóriába tartozik pl. a parfüm is.

+1 tipp

Vannak cégek, melyek kifejezetten tiltják ajándékok elfogadását, vagy ha nem is tiltják, meghatározzák az elfogadható ajándék maximális értékét. Ajándékozás előtt járjunk ennek utána.

Amikkel nehéz melléfogni

Ha nem igazán gondolkozol semmi kreatívban, csak gyorsan és egyszerűen akarsz túl esni az év végi ajándékozáson, viszont nem szeretnél mellényúlni, akkor a következő ajándékok a megfelelő választás:

  • tea válogatás

  • kávé válogatás

  • kézműves csokoládé
  • bor (mindenképp helyezzük fa-, vagy papírdobozba)

Természetesen, a felsorolt termékek jó minőségűek kell, hogy legyenek. Közülük az összesre – nem feltűnően – akár a cégünk logója is felkerülhet.

Azért szánjunk rá időt…

Ahogy azt esetleg elsőre gondolnánk, nem olyan egyszerű ajándékot választani. Persze, ha nem célunk, hogy az ajándékozottnak igazán a kedvében járjunk, csak le akarjuk minél gyorsabban tudni, akkor valóban nem fogja sok időnket elvenni.

Viszont, ha nem akarjuk, hogy ajándékunk csak kidobott pénz legyen és haszontalan tárgyként tekintsenek rá, érdemes lehet kicsit megismerni célcsoportunk tulajdonságait, mik azok az ajándékok, amik felkeltenék érdeklődésüket.

Amennyiben a munkában is fontos számodra a vidámság, ez a webshop Neked való! Itt rengeteg vicces és egyben praktikus ajándékot fogsz találni: (kattints a képre)

Ha viszont nincs időd ajándék kereséssel foglalkozni, kiadhatod ezt a feladatot egy virtuális asszisztensnek.

Céges ajándék átadása

Fontos megjegyezni, hogy az ajándékok mindig igényesen becsomagolva kerüljenek átadásra.

Hacsak nem alkalmazottjainkat ajándékozzuk, az üzleti életben kevésbé történik személyesen az ajándékok átadása. Vagy futár, vagy a cég egyik munkatársa adja át.

Ha mégis személyesen adjuk át az ajándékot, ne fűzzünk hozzá semmit magával az ajándékkal kapcsolatban. Ilyenkor sokan abba a hibába esnek, hogy vagy túldicsérik, vagy mentegetőznek az ajándékuk miatt.

Ha Te vagy a megajándékozott

Céges ajándék esetén is illik azt rögtön kibontani, majd természetesen megdicsérni azt. Mindenképp mellőzük a „nem kellett volna” jellegű kifejezéseket.

A kapott ajándékot nem kötelező viszonozni, viszont megköszönni igen! 1-2 napnál tovább semmiképp ne halogassuk ezt megtenni.

Ha futártól, vagy a cég egy munkatársától vettük át az ajándékot, nem elég neki köszönetet mondani. Ha személyesen nem találkozunk az ajándékozóval, akkor hívjuk fel, vagy írjunk neki egy szépen megfogalmazott köszönő e-mail-t.

Miért fontos a munkavállalók megajándékozása?

A legtöbb dolgozó izgatottan várja azokat a pillanatokat, amikor egy apró céges ajándékot kaphat. Ennek ellenére a magyarországi vállalatok nagy része csak partnereinek készül év végi, karácsonyi meglepetéssel, a dolgozóiról pedig sajnos megfeledkezik.

Az alkalmazottakban – akik egész évben azon dolgoztak, hogy a céget eredményessé tegyék – sokszor felvetődik a kérdés: „Vajon jól végzem a munkám? Elégedett velem a munkáltató?” Ezt a bizonytalanságérzést az év végi ajándékozás igencsak mérsékelni tudja, mivel egyfajta elismerést jelent a dolgozók számára.

Az ajándékozás többek között dicséret. A dicséret pedig óriási motiváló erővel bír. Így az a dolgozó, akit ajándékkal ismernek el, jobban is fog teljesíteni.

Egyidejűleg pedig, amennyiben a munkatársakat megajándékozza a cég, rögvest elillan az „én csak egy kis csavar vagyok a nagy gépezetben” érzés.

Az ajándékok átadhatóak a kollégák számára egy kis karácsonyi, év végi összejövetel keretében is. Nem kell itt óriási pénzberuházásra gondolni. Egy kis megvendégelése a dolgozóknak, ahol egy rövid köszönő beszéd mellett átadhatók az ajándékok. A jövő évi munka máris nagyobb energiával fog kezdődni!

Ugye mi mindenre jó a céges ajándék?

Csalj mosolyt ajándékoddal a kollégák arcára!
Ne feledd, ajándékot nem csak kapni, adni is csodálatos érzés.

rusztikus céges ajándék az asztalon

Te is szeretnéd megköszönni az egész éves sikeres együttműködést?
Valami kreatívat ajándékoznál, de nincs időd és türelmed ezt összehangolni?
Segítek Neked az ajándékok kiválasztásában és postázásában.
Keress bátran!

színes céges ajándék