megfelelő irodai munkakörnyezet

Milyen a megfelelő irodai munkakörnyezet?

Azt ugye már említeni sem kell, hogy a megfelelő irodai munkakörnyezet nagymértékben befolyásolja teljesítményünket.

A munkahelyi környezet biztosítását a Munka Törvénykönyve, a Munkavédelmi Törvény és egyéb jogszabályok is szabályozzák. Ilyen pl. a Munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelet is.

Szóval leszögezhetjük, hogy a jogszabályok figyelnek ránk, miközben az irodában dolgozunk, na de vajon a munkáltatók betartják ezeket az előírásokat? Mi figyelünk arra, hogy az irodai környezetünk megfelelő legyen?

A látvány fontossága

Kezdjük talán azzal, hogy a külcsín egyáltalán nem mindegy! Ugye, hogy mennyivel jobb érzés olyan helyen dolgozni, ahol adnak a szépségre, tisztaságra? Ahol nem 100 éves bútorokkal vagyunk körülvéve? Ahol virágok vesznek körbe, és nem a felszakadozott szőnyeget kell taposni.

Nagyon fontos a falak, burkolatok színvilága is. Ezek nagy mértékben befolyásolják hangulatunkat, így nem mindegy, hogy egész nap az irodában milyen színek vesznek minket körül.

Négy szín van, amik talán a leginkább hatnak ránk:

  • vörös: A vérre emlékeztet, így figyelemfelkeltő, energikus, cselekvésre ösztönző szín. Inkább csak kiegészítésként, maximum egy falra használjuk. Túlzott alkalmazása nyugtalan, agresszív hatást válthat ki.
  • sárga: Serkenti az agyműködést, jó hatással van a szellemi tevékenységre. Mivel a napsugarakat idézi, ezért melegséget, lelkesedést sugároz. Így irodába kifejezetten ajánlott használata. Viszont nem fő színként, csak kiegészítők használatában, illetve egy-egy falra.
  • kék: A vizet és az eget társítjuk hozzá, tehát frissességet, tisztaságot, békességet áraszt. Viszont melankolikussá is tehet minket. Nem hiába az angol kifejezés: „I feel blue”.
  • zöld: A természet, vagyis növények, fák színe, így nyugtató, gyógyító hatású. Nem véletlenül alkalmazzák várótermekben. A megújulást, növekedést jelképezi. Ráadásul, a legkevésbé megterhelő szín a szem számára.

A nagyon sötét tónusokat semmiképp sem javasolják a szakemberek, mert amellett, hogy depresszív hatást keltenek, nagy megvilágítási szükséglettel is jár használatuk. Persze egy-egy sötét kiegészítő, vagy az egyik fal sötétebbre festése egyáltalán nem elítélendő, sőt nagyon jól ki tudja emelni a világos teret.

Manapság nagyon divatosak a falmatricák, amikkel szinte pillanatok alatt fel tudjuk dobni a helyiséget. Az INSPIO is ilyen, nagyon igényes termékeket készít. Itt lehet megnézni hatalmas kínálatukat.

Ezek a lakberendezési, illetve iroda berendezési fortélyok mind-mind befolyásolhatják kedvünket, így hatással vannak a lelki egészségünkre is.

office

Amire kevesen figyelnek a megfelelő irodai munkakörnyezet kialakításakor

A kikopott padló rettentően csúnya, igénytelen hatást kelt. Sokan esnek abba a hibába, hogy felújítják az irodát, majd kihagyják azt a lépést, hogy padlóvédőt tegyenek a gurulós irodai szék alá. Nagyon olcsón hozzá lehet jutni ehhez a kiegészítőhöz, mégis sok esetben elmarad ennek a beszerzése.

A Teirodád.hu oldalán kedvező áron lehet megrendelni ezeket a székalátéteket, legyen az padló, vagy szőnyeg, amin alkalmazzuk.

Egészség mindenekelőtt!

A megfelelő irodai munkakörnyezet a testi egészségünk szempontjából is mérhetetlenül fontos. Ha nem figyelünk oda, akár néhány hónap alatt gerinc-, vagy szembántalmak jelentkezhetnek. És ne feledjük: sokkal könnyebb megelőzni, mint a már kialakult problémát gyógyítani!

Ideális fényviszonyok

Nagyon fontos szemünk védelme miatt, hogy ideálisak legyenek a fényviszonyok munkahelyünkön. És itt nem csak a megfelelő világításról kell beszélnünk.

Képernyő előtti munkavégzés esetén lényeges, hogy ne zavarja szemünket tükröződő fény. Miközben próbálunk a fény elől kitérni, természetellenes testhelyzetet veszünk fel, ami nem tesz jót a testünknek.

Ha egész nap képernyő előtt dolgozunk, nem árt, ha beszerzünk egy monitor szemüveget. Használatuk azért ajánlott, mivel megszűrik a monitor által kibocsátott kék fényt, ami fárasztja és kiszárítja a szemet. Rengeteg ilyen, különböző márkájú – Ray-ban, Oakley, Polaroid, D&G, Prada, stb. – monitor szemüveg található az Eyerim weboldalán. Maximálisan felhasználóbarát az oldal keresője. A keret formája és arcunk formája szerint is szűkíthetünk. Még a keret alapanyagát is beállíthatjuk.

A fényforrás kiválasztásánál nagyon fontos tényező annak színhőmérséklete. Irodába 3000-6000 Kelvin közötti értéket ajánlanak a szakemberek. Minél inkább emelkedik a Kelvin érték, annál inkább nő az éberség és termelékenység, hátránya viszont, hogy előbb fárad el a szemünk.

Amennyiben nagy légterű irodáról van szó és többen veszik azt igénybe, fontos, hogy szakaszolható legyen a világítás. Lehet, hogy az ablak mellett ülőknek még jut elég napfény, a távolabb lévőknek pedig szüksége van már világításra.

Fontos, hogy asztali lámpa is legyen biztosítva a személyre szabhatóság miatt. A Teirodád.hu webshopban különböző kialakítású modern, illetve klasszikus stílusú íróasztali lámpák is megtalálhatóak, amelyek között Te is megtalálod az elvárásaidnak leginkább megfelelőt.

asztali lámpa

Optimális testtartás ülés közben

Ahhoz, hogy ülés közben optimális testtartást tudjunk felvenni, a következő feltételeket kell betartanunk:

  • A monitor teteje egy szintben legyen szemünkkel. Amennyiben ez nem valósul meg, használjunk monitor-, illetve laptop tartót, ami megemeli ezeket az eszközöket. Ezt innen is beszerezheted.
  • A szem és a képernyő közötti távolság 40-60 cm legyen. Ha ennél közelebb vagyunk, nagyon gyorsan el tud romlani szemünk.
  • Székünk teljesen támassza alá combunkat.
  • Talpak a földön, vagy lábtartón, és lábunk 90, max 110 fokos szögben legyen behajlítva.
  • Vállaink legyenek semleges, alkarunk vízszintes pozícióban.
  • Derekunk legyen megfelelően megtámasztva.

Hogy a feltételeket teljesíthessük, egy minőségi forgószék mindenképp elengedhetetlen irodában dolgozók számára, mind a kényelem, mind a megfelelő testtartás miatt. Ha egész nap ülve dolgozunk, ne sajnáljuk ezt magunktól.

A levegő minősége

Sokan a munkába merülve elfelejtenek egy nagyon fontos dolgot, a napi többszöri szellőztetést. Elengedhetetlen szervezetünk számára a friss, oxigéndús levegő. Így még a munka is gyorsabban fog menni. Ha ezt sokszor elfelejtjük megtenni, inkább írjuk fel magunknak olyan helyre, ami mindig szem előtt van.

Ma már beszerezhetőek speciális légtisztító berendezések is – pl. az igényes kialakítású Dyson légtisztítók -, amelyek megtisztított levegőt keringetnek a szoba minden szegletébe.

A levegő hőmérséklete

A hőfok beállításánál a 21-24 Celsius fok közötti hőmérsékletre kell törekedni. Ettől nagy mértékben nem jó eltérni, sem lefelé, sem felfelé.

2006-ban – a helsinki műszaki egyetem kutatói által – végzett vizsgálat alapján kimutatták, hogy 22 Celsius fokos hőmérsékletben a legmagasabb a termelékenység. Ennél magasabb, illetve alacsonyabb hőmérsékletnél már romlik a dolgozók teljesítménye.

Viszont, ha odakint 40 fok van, ne vigyük le a hőmérsékletet 24 fokra, mert az ugyancsak túl nagy megterhelést jelentene szervezetünk számára. Mindig úgy alakítsuk a benti hőmérsékletet, hogy közben figyelemmel vagyunk a kintire. 10 Celsius foknál semmiképp se legyen nagyobb a hőmérséklet különbözet.

A klímákat pedig ne felejtsük el rendszeres időközönként – legalább kétévente – tisztíttatni, hogy elkerülhessük a különböző légúti betegségeket, hiszen a páradús környezet a kórokozók melegágya.

Zajterhelés

Amennyiben egy többszemélyes irodában dolgozunk, és közös – nagy hanggal járó – elektronikai eszközöket használunk, célszerű lehet a zajos gépek – pl. fénymásoló – irodán kívüli elhelyezése. Ez már csak azért is jó ötlet, mert a fénymásoló köré gyűlő kollégákat sem kell így szüntelenül hallgatnunk.

A megfelelő irodai munkakörnyezet további fontos ismérvei

Saját munkaállomás

Mindenképp legyen saját munkaállomásunk, még akkor is, ha nincs asztali számítógépünk, csak laptopunk. Nagyon fontos a jó közérzet meglétéhez a privát terület biztosítása, amit kedvünkre tudunk alakítani.

Az otthonról dolgozók közül sokan szeretnek a lakás különböző helységeiből munkát végezni – néha a kanapéról, néha a konyhaszékből – de higgyük el, sokkal jobb érzés, ha rendelkezünk egy saját szeglettel is.

megfelelő irodai munkakörnyezet

A drágább néha olcsóbb

Az irodabútorok sajnos nem olcsóak. Viszont, ha egy minőségi, ergonomikus, szép látványt nyújtó darabba fektetünk be, éveken át tudja biztosítani kényelmünket. Így hosszú távra lebontva már nem is kerül olyan sokba a kiválasztott bútor.

Sokan egy irodában

Mindenképp maximálva legyen az irodában dolgozók száma, még akkor is, ha nagy a helyiség. A munkahelyen nem kell, hogy a piacon érezzük magunkat és figyelmünket állandóan eltereljék.

Egy kis játék

Sok munkáltató még mindig nem hiszi el, hogy kifizetődő a kikapcsolódásra alkalmas terek létrehozása. Legyen az egy játékszoba, vagy akár csak egy társalgó terem. A megfelelő irodai munkakörnyezet fontos tartozéka egy kikapcsolódásra alkalmas helység.

Kutyás irodák

Manapság egyre többen vezetik be a kutyabarát irodákat. És milyen jól teszik! Kimutatható, hogy a kutyák jelenléte rendkívül kedvező lelkiállapotunk számára. Munkánkat kevésbé frusztráltan, jobb hangulatban végezzük a kutyusok környezetében.

kutyás iroda

Ha virtuális asszisztenst bízol meg a kiadható feladataiddal, nem kell biztosítanod részére irodai munkakörnyezetet. Nem kell fizetned irodai költségeket (bérleti díj, közüzemi díjak).

A virtuális asszisztens otthonról dolgozik, saját eszközeivel.

Ha egy mikro-, vagy kisvállalkozás elfoglalt vezetője vagy és szeretnél több szabadidőt, vedd fel velem a kapcsolatot!